فردیناند دو سوسور F.de Saussure(زاده 1913 درگذشته 1857) زبانشناس سوئیسی، در شهر ژنو زاده شد. او پژوهشهای خود را به دو زبان فرانسه و آلمانی انجام میداد. او با نگرش به ساختار زبان به عنوان اصل بنیادین در زبانشناسی، آن را شاخهای از دانش عمومی دانست. عموما سوسور را پدر زبانشناسی قرن بیستم می دانند. نيمة دوم قرن بيستم را نيمة خلق تئوريها دانستهاند. به عنوان مثال ميتوان از ظهور نظرية «ساختارگرايي» در زبان شناسي،.
مهمترين نظريهاي كه در زبان شناسي ايجاد شد و بسياري از علوم، همچون ادبيات، جامعه شناسي، روان شناسي و ... را تحت تأثير قرار داد، نظرية ساختارگرايي است كه توسط فرديناند دو سوسور زبان شناسي سوئيسي بيان شد. يكي از محصولات اين نظريه تمايز ميان زبان و گفتار است،
(Langue) و گفتار (parol) اما مهمترين بخش اين نظريه، توصيفي بود كه سوسور از «نشانه» ارائه داد كه خود مبناي دانش جديد «نشانهشناسي» قرار گرفت
سوسور نشانه را رابطة ميان دال و مدلول تعريف كرد.
سوسور اين نظريه را مطرح کرد که هدف مطالعات زبان شناختی توجه به نظام زيربنايی قرارداد ها ست (واژه ها و دستور زبان) که به موجب آن نشانه ( واژه- واحد اصلی معنا ) می تواند معنا داشته باشد. نشانه شامل دال و مدلول است.دال تصوير واژه است، چه آوايی چه بصری و مدلول مفهوم ذهنی آن. سوسور به تمايز يک نام و يک شئ اشاره نمی کند بلکه به تمايز ميان تصوير واژه و مفهوم آن اشاره دارد.
اولين اصل نظريه سوسور اين است که نشانه (دال و مدلول) اختياری ست؛ زبان های مختلف نه تنها دال های متفاوتی را مورد استفاده قرار می دهند بلکه دنيای محسوسات را به شيوه ی خود تقسيم بندی می کنند (اختياری بودن نشانه در سطح مدلول) پس زبان تنها يک روند نام گذاری ساده نيست که از طريق نام گذاری اشيأ و مفاهيمی عمل کند که هر يک وجودی با معنای مستقل (هستی های از پيش موجود) دارند. (استدلال اين است که اگر اين گونه بود برای واژه ها معادل های دقيق معنايی در زبان های مختلف می داشتند) از نظر سوسور زبان نظامی از تمايز ها ست که در آن هر واژه تنها با توجه به آن چه نيست معنا دارد.(غذا - غير غذا،نظام تقابل های دو دويی).
سوسور تمايز ديگری نيز ميان دو جنبه ی هم زمانی و در زمانی زبان قائل می شود. "هم زمانی" جنبه ساختاری زبان را مطرح می کند (نظام در يک لحظه ی خاص) و "در زمانی" به تاريخ زبان می پردازد تغييراتی که در طول زمان در قرارداد های زبانی به وجود آمده.
نگاه سوسوری
#مدیر #مشاور #مدرنیسم #نظریه #داستان #آلفرد #گلدنر #مدیرZ #کارایی #بهینه سازی #اکولوژی #جعمیت
۵
از ۵
۱۰ مشارکت کننده